0
Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Migdałowo-morelowe kulki mocy

Moje pierwsze kulki mocy robiłam z wiórek kokosowych i daktyli. Byłam w nich tak zakochana, że co kilka dni robiłam nową porcję. Tamten smak już mi się znudził, więc musiałam znaleźć coś nowego.

Tym razem podpatrzyłam przepis u Jadłonomii (tak, zaglądam czasem na vegańskie blogi) i zrobiłam kulki w innym wydaniu. I wiecie co? Miałam problem, żeby powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich na raz!

Te kulki są świetną alternatywą dla słodyczy. W szczególności polecam je osobom aktywnym fizycznie, ponieważ mają wysoką wartość energetyczną. Po treningu się należy!

Migdałowo-morelowe kulki mocy

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Migdały i wiórki kokosowe rozdrabniamy za pomocą malaksera na drobne kawałeczki. Wsypujemy do miski. Do malaksera wrzucamy morele. Rozdrabniamy. Dodajemy dwie łyżki wody. Blendujemy na jednolitą masę.

Morele łączymy razem z wiórkami i orzechami. Formujemy małe kuleczki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.

Sprawdź także

  • Reply
    Jud
    21 kwietnia 2016 at 20:19

    Smakowite 🙂

  • Reply
    Ania S
    8 maja 2016 at 19:24

    Uwielbiam tego rodzaju kulki i ich pysznie zdrową słodkość 🙂

Leave a Reply