0
Uncategorized

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Jesień kojarzy mi się z gorącą herbatą i domem pachnącym cynamonem. W mojej diecie nie ma niestety miejsca na szarlotkę. Zwłaszcza, że podjęłam się wyzwania 4 TYGODNIE BEZ SŁODYCZY. Żeby umilić sobie chłodne wieczory upiekłam sobie dietetyczną wersję szarlotki, czyli owoce pod owsianą kruszonką.

Od poniedziałku nie jem słodyczy, co jest wielkim wyczynem o tej porze roku. Dlatego codziennie robię sobie coś zdrowego i słodkiego, żeby jesień nie była taka straszna. Wczoraj piłam pyszne domowe kakao. Dziś naszła mnie ogromna ochota na szarlotkę! Zabrałam się więc do pracy i stworzyłam sobie dietetyczną wersję ciasta. Moja wersja smakuje jak prawdziwa szarlotka, a jest o wiele zdrowsza. Po za tym ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu. Składniki na pewno znajdziecie w domu, więc zabierajcie się do pracy! 😉

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
Porcja dla jednej osoby
Składniki:
Jabłko / Gruszka / Śliwki
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: 
Dowolne owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ja użyłam jednego jabłka i małą gruszkę. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. 
Zblendować płatki owsiane, żeby powstała z nich mąka. Masło rozpuścić razem z miodem. Wymieszać z płatkami owsianymi, żeby powstała gęsta masa.
Masę owsianą wyłożyć na owoce. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Poczekać chwilę, aż lekko wystygnie. Zajadać jeszcze ciepłe. Ja polałam sobie jogurtem naturalnym.
Przepraszam za niedbałe zdjęcie. Nie mogłam się doczekać aż zjem to pachnące w całym domu ciasto 😉 Mam nadzieję, że wam też będzie smakować.

Sprawdź także

  • Reply
    OUAT Lover
    11 października 2015 at 14:13

    Dzisiaj zrobiłam i jestem zachwycona. Pyszne!

  • Reply
    Nina
    1 lutego 2016 at 19:25

    Dzisiaj zrobiłam już trzeci raz od początku roku i to jest świetna alternatywa dla słodyczy ! Mój facet jest oczarowany, ciągle pyta kiedy zrobimy kruszonkę 😀 a jak jemu smakuje to już coś 😛 dziś kruszonka przypomina bardziej kaszę jaglaną, ale i tak jest pyszna ! Dodaję tylko mniej miodu, bo dla mnie jest za słodko 🙂 proszę o więcej takich przepisów 🙂 buziaki :*

  • Reply
    Anonimowy
    1 lipca 2016 at 06:44

    Brzmi swietnie. Nigdy nie zapiekalam owcow, musze wyprobowac. Czy moglabym prosic o odpowiedz w ktorym momencie najlepiej posypac owoce cynamonem ?

Leave a Reply