0
Uncategorized

Najprostszy chlebek bananowy

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie i czasochłonne. Uwielbiam gotować, ale najbardziej cenię sobie ekspresowe przepisy. Podczas wakacji mam dużo czasu na siedzenie w kuchni, ale kiedy wróci rok akademicki i praca tego czasu jest naprawdę niewiele. Dlatego wybieram szybkie i proste dania, które mogę zabrać ze sobą do pojemnika. Dzisiejszy przepis na chlebek bananowy posiada te wszystkie cechy, a do tego jest przepyszny. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, albo przekąskę po treningu. Nawet najbardziej oporny kucharz będzie w stanie odtworzyć ten przepis.

Chlebek bananowy

Składniki:


1 szklanka mąki razowej (użyłam mąki pszennej razowej typ 2000)
2 jajka od szczęśliwej kurki (ja mam od mamusi)
3 dojrzałe banany (najlepiej takie brzydkie jak moje)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (jeśli lubicie)
5 łyżek mocnej kawy (można pominąć)
2 łyżki miodu (ja pominęłam, ale dodaj jeśli lubisz słodkie ciasta)

Wykonanie:

Obrane banany zblendować razem z jajkami. Dodać mąkę, cynamon i sodę. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 5 łyżek kawy i wlać masę do formy. Ja używam silikonowej formy z ikea, bo jest genialna i nic do niej nie przywiera. Jeśli takiej nie macie, wystarczy wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Piec 30-40 min w temperaturze 180 stopni.

Opcjonalnie można dodać do ciasta orzechy oraz suszone owoce. Kaloryczność chlebka wtedy wzrasta, ale na pewno będzie o wiele smaczniejszy. Jeśli nie liczycie kalorii, spokojnie możecie wsypać garść ulubionych bakalii.

Ja najbardziej lubię jeść ten chlebek z masłem orzechowym. Można posmarować go też dżemem lub jeść bez dodatków. Jeśli lubicie piernikowe ciasta, na pewno będzie wam smakować.

Sprawdź także

  • Reply
    Justyna Barańska
    7 sierpnia 2015 at 22:43

    ile takie cudo ma kalorii? <3

    • Reply
      Owsiana
      9 sierpnia 2015 at 20:37

      Całość, w wersji bez miodu ma jakieś 580 kcal

  • Reply
    Rueovv
    1 maja 2016 at 21:23

    Jakie są wymiary keksówki? 🙂

    • Reply
      Owsiana
      2 maja 2016 at 08:50

      20×10 powinna być ok 🙂
      Ale na dobrą sprawę można też upie c w foremkach na muffinki 🙂

Leave a Reply