Przepisy Słodkie Wegańskie

Pieczone brzoskwinie pod kruszonką

Stoiska na targu uginają się od brzoskwiń. Dziś korzystając z sezonu upiekłam na śniadanie brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką. Czasami miło jest zrobić coś innego niż owsiankę czy kanapki.

Pieczone brzoskwinie pod kruszonką

25 minut

2 porcje

SKŁADNIKI:

  • 2 brzoskwinie
  • 50 g mąki orkiszowej 2000 (można użyć mąki pszennej, zmielonych płatków owsianych lub mixu mąk bezglutenowych)
  • 20 g masła lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
  • 10 g syropu klonowego lub miodu
  • jogurt naturalny gęsty lub jogurt wegański (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Brzoskwinie przekrój na pół i wyjmij pestkę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

W miseczce wymieszaj mąkę, zimne masło i syrop klonowy i szczyptę soli. Zgniataj palcami, żeby uzyskać kruszonkę. Brzoskwinie posyp kruszonką. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z jogurtem naturalnym bądź jogurtem wegańskim.

 

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply