Bez glutenu Przepisy Wegańskie

Kasza gryczana z pieczoną marchewką i ciecierzycą

Ostatnio zrobiłam się potworną nudziarą w kuchni. W kółko przygotowywałam sobie te same posiłki i wciąż jadłam te same dania. Tak nie może być! W lutym stawiam sobie wyzwanie: codziennie przygotuje sobie zupełnie nowy posiłek. Dziś pierwszy dzień wyzwania i zapomniana przeze mnie kasza gryczana.

Ta sałatka jest banalna w przygotowaniu, choć upieczenie marchewki może wydawać się nieco problematyczne. Zaufajcie mi, warto! Pieczone warzywa korzeniowe smakują CUDOWNIE! Możecie dodatkowo dorzucić ser feta, jeśli jecie nabiał. Eksperymentujcie!

Kasza gryczana z pieczoną marchewką i ciecierzycą 

Składniki:

(2 porcje)

100 g kaszy gryczanej
250 ml wody
puszka ciecierzycy
3-4 marchewki
papryczka chilli
szczypiorek
garść pestek słonecznika
sól
pieprz
kumin

dressing:
1/2 cytryny
łyżeczka syropu klonowego / miodu
łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Marchewkę pokroić na podłużne paseczki. Polać odrobiną oliwy, posypać solą, pieprzem i kuminem. Piec ok 25-30 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Kaszę gotować ok 25 min w szklance wody. Po tym czasie dodać odsączoną ciecierzycę, dressing, podprażony słonecznik, posiekany szczypiorek, posiekane chilli oraz upieczoną marchewkę. Wymieszać.

Można zjeść na ciepło lub następnego dnia zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w pojemniczku.

Sprawdź także

1 Komentarz

  • Reply
    Anonimowy
    18 kwietnia 2018 at 07:58

    bardzo dobre danie. moje ulubione, bo juz kilka razy robione. a jaka jest kaloryczność na 100g?

Leave a Reply