Przepisy

Makaron z dynią, chorizo, pomidorami i mlekiem kokosowym

Ostatnio bardzo się rozleniwiłam i rzadko zaglądałam do kuchni. Ograniczałam się do owsianki, budyniu z kaszy jaglanej, prostych sałatek i wyszukiwania nowych restauracji na mieście. Dziś po pracy miałam ogromną ochotę ugotować dla siebie COŚ PYSZNEGO.

Zanim zaczęłam gotować nie wiedziałam jeszcze co z tego wyjdzie. Kupiłam dynię, mleko kokosowe, pomidory, kolendrę, chorizo i parmezan. W domu miałam jaglany makaron, chilli, kurkumę oraz imbir. Postanowiłam połączyć te składniki w nadziei, że powstanie coś dobrego. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania! Przepis nie do końca dietetyczny, ale za to jaki pyszny!

Makaron z dynią, chorizo, pomidorami i mlekiem kokosowym

SKŁADNIKI:

(2 porcje)

100 g chorizo

kawałek imbiru ok. 1 cm

kawałek korzenia kurkumy ok. 1 cm

papryczka chilli (jeśli lubisz pikantne)

czerwona cebula

200 g passaty

200 ml mleka kokosowego

1/2 dyni piżmowej

makaron 200 g (u mnie jaglany) / ryż

opcjonalnie:

parmezan

kolendra / natka pietruszki

 

WYKONANIE:

Zacznij od obrania dyni i pokrojenia jej w kosteczkę. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej oliwą i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 30 min (aż będzie miękka).

Na suchej patelni podsmaż drobno pokrojone chorizo. Kiedy tłuszcz już się wytopi dodaj drobno posiekany imbir, kurkumę, chilli i cebulę. Podsmaż przez kilka minut i dodaj szczyptę soli.

Następnie wlej passatę i smaż kolejne kilka minut. Później wlej mleko kokosowe i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj upieczoną dynię oraz pieprz.

Podawaj z makaronem lub ryżem oraz posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i startym parmezanem.

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply