Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Wegańskie pierniczki bez cukru i bez glutenu

Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Najbardziej lubię te tradycyjne, twarde i chrupiące. Pewnie w święta skuszę się na pierniczki od mamy. Stworzyłam jednak wersję wegańską i bezglutenową z myślą o tych, którzy zmagają się z alergiami i nie mogą sobie pozwolić na tradycyjne pierniki z pszennej mąki z miodem oraz jajkiem.

Wegańskie pierniczki bez cukru i bez glutenu

SKŁADNIKI: 

150 g mąki gryczanej
150 g mąki z ciecierzycy
25 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy do piernika (lub więcej wedle uznania)
1 łyżka kakao (dla koloru)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli

100 g puree z batata / dyni
150-200 g syropu klonowego (wedle uznania)
50 g oleju kokosowego / rzepakowego
1 łyżka octu

WYKONANIE: 

Mąki mieszamy razem z przyprawą do piernika, kakao, solą oraz sodą. W drugiej misce blendujemy puree z batata, syrop klonowy, ocet i olej. Mieszamy suche składniki z mokrymi i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt mokre dosypujemy mąkę gryczaną. Rozwałkowujemy i wycinamy świąteczne wzorki.

Część polałam gorzką czekoladą, a część zostawiłam bez polewy. Można je także polukrować.

Sprawdź także

2 komentarze

  • Reply
    Anonimowy
    20 grudnia 2017 at 21:44

    Jak długo pieczemy pierniczki i w jakiej temperaturze? Nie znalazłam info na ten temat w poście.

    • Reply
      Martyna
      30 grudnia 2017 at 14:20

      Ja wstawiam na 180 stopni, a czas zależy od grubości ciasta 🙂 swoją drogą polecam każdemu spróbować tego przepisu, jest mega!

Leave a Reply