Przepisy Słodkie

3 pomysły na słodkie i zdrowe śniadanie z dynią

W tym sezonie wyjątkowo pokochałam dynię. Zdarzały mi się dni, kiedy jadłam dynię w każdym posiłku. Dynia pasuje niemalże do wszystkiego. Dziś mam dla was moje 3 ulubione przepisy na jesienne, rozgrzewające śniadanie z dynią.

Ja kroję dynię na kilka dużych kawałków i pozbywam się pestek. Nie obieram jej nawet ze skórki. Kładę na blachę wyłożoną papierem i polewam lekko olejem. Piekę ok godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika blenduję dynię ze skórką i gotowe puree przechowuje w lodówce przez kilka dni.

Dyniowo-pomarańczowy budyń z kaszy jaglanej

 

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • szklanka mleka (u mnie ryżowo kokosowe)
  • 50 g suszonych daktyli
  • kilka łyżek puree z dyni
  • sok z jednej pomarańczy
  • cynamon
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła orzechowego

 Wykonanie:

Kaszę gotować na mleku z daktylami ok 20 min. Dodać dynię, sok z pomarańczy, cynamon,
szczyptę soli i masło orzechowe. Blendować do uzyskania kremowej konsystencji. Można dolewać wodę, żeby regulować konsystencje.

 

Dyniowo-pomarańczowy budyń z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • szklanka mleka (u mnie ryżowo kokosowe)
  • 50 g suszonych daktyli
  • kilka łyżek puree z dyni
  • sok z jednej pomarańczy
  • cynamon
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła orzechowego

Wykonanie:

Kaszę gotować na mleku z daktylami ok 20 min. Dodać dynię, sok z pomarańczy, cynamon,
szczyptę soli i masło orzechowe. Blendować do uzyskania kremowej konsystencji. Można dolewać wodę, żeby regulować konsystencje.

 

Placuszki dyniowe

 Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g upieczonej dyni
  • 30 g zblendowanych na mąkę płatków owsianych (gryczanych/żytnich)
  • sól, cynamon, przyprawa do piernika

Wykonanie:

Jajka, dynię oraz płatki blendujemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę soli, cynamon i przyprawę do piernika według uznania. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Ja podałam z karmelem, który robię blendując łyżeczkę masła orzechowego z kilkoma namoczonymi daktylami i mlekiem roślinnym/wodą i solą.

Sprawdź także

Brak komentarzy

    Leave a Reply