Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Czekoladowy jagielnik z czereśniami (wegański, bez cukru, bez glutenu)

Zjeść ciasto czekoladowe czy mieć płaski brzuch? Oto jest pytanie! A co jeśli powiem Ci , że możesz mieć obie te rzeczy jednocześnie? Tak, to możliwe! Mam dla was nowy przepis na zdrowe ciasto wegańskie, bez cukru i bez glutenu.

Składniki:

Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów (ja użyłam podprażonych płatków migdałowych)
100 g płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)
2 łyżki kakao

Masa czekoladowa:
200 g kaszy jaglanej (szklanka)
2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowo-kokosowego, ale może być krowie jeśli używacie)
200 g daktyli
puszka dobrego mleka kokosowego
50 g kakao
szczypta soli

czereśnie do dekoracji

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie. Wiórki, orzechy oraz płatki owsiane zblenduj na mąkę. Dodaj kakao oraz daktyle. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody jeśli składniki się nie połączyły. Następnie ciasto ułóż w okrągłej tortownicy. Ugnieć je na spodzie i ok 2 cm na bokach. Włóż do lodówki.

Do garnka wlej mleko, dodaj opłukaną kaszę jaglaną i daktyle. Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut. Po tym czasie dodaj puszkę mleka kokosowego, kakao oraz dużą szczyptę soli i dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj czereśniami. Włóż ciasto na noc do lodówki.

Za pierwszym razem masę jaglaną polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i dopiero położyłam na nią czereśnie. Później zdecydowałam się na bardziej fit wersję i czereśnie ułożyłam bezpośrednio na masie jaglanej.

Sprawdź także

13 komentarzy

  • Reply
    Unknown
    5 lipca 2017 at 06:28

    Wygląda tak smacznie, że o niczym innym od wczoraj nie myślę. Super przepis! W weekend to zrobię i zjem 😛 A ile daktyli do spodi, a ile do masy jaglanej?

    • Reply
      Owsiana
      5 lipca 2017 at 15:00

      100 g do spodu i 200 do jaglanej 🙂

  • Reply
    Rossie
    5 lipca 2017 at 10:33

    Wygląda super! Na pewno wypróbuję przepis 🙂 Jaką średnicę miała Twoja tortownica?

  • Reply
    Anonimowy
    5 lipca 2017 at 19:59

    Wyglada mega☺ Na pewno wyprobuje!

  • Reply
    Agata Jackowiak
    9 lipca 2017 at 09:29

    Czy można użyć suszonych daktyli zamiast świeżych?

    • Reply
      Anulla
      9 lipca 2017 at 14:53

      Ja użyłam właśnie suszonych, należy tylko je namoczyć we wrzątku, by łatwo potem zblendować.

  • Reply
    Anulla
    9 lipca 2017 at 14:51

    Zrobiłam 🙂 trochę zmieniłam pod siebie proporcje. Wyszedł pyszny! 🙂

  • Reply
    Pieronek
    20 lipca 2017 at 17:46

    Jakiej konsystencji ma być mleczko kokosowe? 😉

  • Reply
    Anonimowy
    14 września 2017 at 15:12

    Czy można czymś zastąpić mleko kokosowe?:)

  • Reply
    Anonimowy
    27 listopada 2017 at 21:33

    Dobre mleko kokosowe, czyli takie bez gumy guar? Można użyć śmietanki kokosowej w puszcze?

  • Reply
    Anonimowy
    28 lutego 2018 at 07:39

    Twój jagielnik jest ładnie zbity i aksamitny…. mój…hm.. wyszedł trochę rozlewający się i nie do końca mi się zblendowała kasza choć bardzo długo ją blendowałam. Ziarna były jakby nieugotowane. Gotowałam dłużej niż w przepisie i musiałam dolewać troszkę mleka ponieważ zaczęła mi się przypalać…. czy można dodać coś do masy aby była ona bardziej gęsta?

    Mimo tych dwóch minusów (moich) wyszedł pyszny 🙂

  • Reply
    Anonimowy
    24 marca 2018 at 10:42

    żeby masa była bardziej zbita trzeba dodać łyżkę oleju kokosowego

Leave a Reply