Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Ciasteczka owsiane bez cukru (wegańskie)

Nie zrewolucjonizuje świata tym przepisem. Możliwe, że większość z was już go zna od dawna w podobnej wersji. Bardzo długo nie robiłam tych ciasteczek i zapomniałam jak bardzo są pyszne i proste w wykonaniu.

Nawet jeśli gotowanie nie jest twoją mocną stroną uda ci się zrobić je w domu. Ciasteczka są tak proste, że aż wstyd przychodzić z przepisem 🙂 Wiem jednak, że czasami zapominamy o tak prostych rozwiązaniach.

2-3 ciasteczka mogą spokojnie zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. Smakują naprawdę dobrze, więc świetnie zastępują słodycze.

Wegańskie ciasteczka owsiane bez cukru

SKŁADNIKI:

Baza:
2 dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)

Dodatki:
Orzechy (laskowe, włoskie, ziemne, nerkowca)
Suszone owoce (rodzynki, suszone morele, żurawina, śliwka)
Pestki (słonecznik, siemie lniane)
Wiórki kokosowe

Ja użyłam orzechów laskowych, suszonych moreli i wiórek kokosowych.

Moim współlokatorom zrobiłam ciasteczka ze zwykłych płatków owsianych z orzeszkami ziemnymi, śliwką, kokosem, słonecznikiem i daktylami.

Możesz wrzucić to, co akurat masz w szafce. Polecam użyć przynajmniej jednego rodzaju orzechów i owoców, żeby nadać ciasteczkom smaku i słodyczy.

WYKONANIE:

Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.

Orzechy i suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić dodatki. Odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.

Ja formowałam okrągłe ciasteczka rękoma. Moja masa była dosyć gęsta. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam je ok 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Później zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni i podsuszyłam je jeszcze przez kilkanaście minut. Dzięki temu ciasteczka nie były gumowate.

Sprawdź także

3 komentarze

  • Reply
    Anonimowy
    23 lutego 2017 at 10:26

    ooo, coś dla mnie ;]

  • Reply
    Melvit
    28 lutego 2017 at 11:28

    Przepis rzeczywiście jest bardzo prosty – ale to dobrze, dzięki temu błyskawicznie wykonamy ciasteczka, by móc delektować się ich smakiem 😉

  • Reply
    Grzegorz Wazowicz
    10 czerwca 2017 at 17:58

    super przepis

Leave a Reply