Bez glutenu Przepisy Słodkie Wegańskie

Brownie z kaszy gryczanej z gruszką

Mam dla was nowy przepis na przepyszne i zdrowe brownie. Ciasto naturalnie bez cukru i bez glutenu, a do tego wegańskie! Smak kaszy jest niewyczuwalny, więc nie ma się co obawiać.

Jak zwykle ciasto z minimalną liczbą składników i bez zbędnych dodatków. Proste w wykonaniu i do tego ubrudzicie tylko jeden garnek 🙂 Czy może być coś lepszego? Ja uwielbiam takie przepisy! Ciasto jest bardzo odżywcze, wręcz idealne dla dzieci, które gardzą kaszą.

Brownie z kaszy gryczanej z gruszką

Składniki:
szklanka kaszy gryczanej niepalonej + 2 łyżki do dekoracji
2 szklanki wody
puszka mleka kokosowego
300 g suszonych daktyli
5 łyżek kakao
szczypta soli
2 gruszki

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy daktyle i mleko kokosowe. Gotujemy ok 30 min aż kasza będzie całkowicie miękka. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

Do tego samego garnka dodajemy szczyptę soli do podbicia czekoladowego smaku i 5 łyżek kakao. Wszystko dokładnie blendujemy ręcznym blenderem. Na tym etapie warto spróbować ciasta czy jest wystarczająco słodkie i czekoladowe. Można dodać więcej kakao i np ksylitol czy stewię.

Ciasto przekładamy do formy i układamy pokrojoną gruszkę. Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie na patelni prażymy 2 łyżki kaszy gryczanej. Jak kasza zmieni kolor na lekko brązowy to jest gotowa. Też byłam zaskoczona efektem jaki można uzyskać prażąc kaszę na patelni. Musicie spróbować!

Sprawdź także

10 komentarzy

  • Reply
    Anonimowy
    20 lutego 2017 at 16:45

    Czy można zastąpić czymś daktyle? 🙂 Bo tylko tego składnika mi brakuje.

    • Reply
      Owsiana
      20 lutego 2017 at 17:43

      Daktyle to mój słodzik 🙂 Możesz dodać cukier kokosowy/erytrol/ksylitol. Ewentualnie zwykły cukier jeśli używasz 😉

  • Reply
    Natalia
    21 lutego 2017 at 10:21

    Wow, brzmi rewelacja. Ostatnio poszukuję ciekawych, zdrowych przepisów na ciasta, bo lubię mieć jakieś co weekend więc z chęcią będę zaglądać częściej 🙂

  • Reply
    Anonimowy
    23 lutego 2017 at 10:04

    Podoba mi się!!!

  • Reply
    Melvit
    28 lutego 2017 at 11:13

    Nie często używa się kaszy gryczanej do słodkich wypieków, ale warto eksperymentować, zwłaszcza, że to brownie ze zdjęcia wygląda bardzo smakowicie 🙂

  • Reply
    www.kassiiaa.blogspot. com
    18 czerwca 2018 at 14:41

    Można użyć kaszy gryczanej prażonej ?

  • Reply
    dakiniwind
    28 czerwca 2018 at 17:36

    Jeżeli zastępujemy daktyle cukrem, to ile tego cukru użyć (np. szklankę?)

    • Reply
      Owsiana
      1 lipca 2018 at 14:59

      Myślę że 100 – 150 g. Dodać i spróbować masy 🙂

      • Reply
        E.d
        11 lipca 2018 at 18:40

        To wyjdzie na to, że wersja z daktylami będzie miała dużo więcej kalorii ;(. Zastanawiałam się, czy w przepisie nie ma właśnie błędu z ilością daktyli? 300 gr to strasznie dużo! Czy to aby na pewno jest zdrowe?

        • Reply
          Owsiana
          11 lipca 2018 at 21:42

          Na jeden kawałek ciasta przypada tylko 30 g daktyli. Jeśli nie zjesz całego ciasta na raz, to będzie ok 🙂

Leave a Reply