Bez glutenu Przepisy Słodkie

Ciasto marchewkowe bez glutenu i bez cukru (Paleo)

Bardzo długo szukałam przepisu na ciasto marchewkowe, które odpowiadałoby moim wymaganiom jeśli chodzi o składniki. W przepisie zawsze była mąka, dużo cukru i margaryna. Zamiast dalej szukać ideału postanowiłam sama wyczarować prosty, szybki i dietetyczny przepis na ciasto marchewkowe.

Przepis jest bajecznie prosty i nie wymaga dużo pracy. U mnie w kuchni zawsze panuje prostota. Uwielbiam przepisy, które są szybkie i nie wymagają użycia tysiąca składników. Bazą jest tutaj 5 składników, które masz pewnie w domu. Takie ciasto z powodzeniem można zjeść na drugie śniadanie lub podwieczorek bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Ciasto marchewkowe bez glutenu i bez cukru

SKŁADNIKI:

250 g startej marchewki
250 g startego jabłka (2 sztuki)
2 bardzo dojrzałe banany
4 jajka
50 g mąki kokosowej*
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej

* jeśli nie masz mąki kokosowej możesz użyć innej bezglutenowej lub mąki pełnoziarnistej jeśli używasz. Musisz jednak zwiększyć jej ilość tak, aby uzyskać gęste ciasto.

Składniki na polewę czekoladową:
suszone daktyle
kakao

WYKONANIE:

Zetrzeć jabłko na grubych oczkach tartki, a marchewkę na małych. Banana oraz jajko zblendować na gładką masę. Wymieszać masę razem z jabłkiem i marchewką. Dodać mąkę, sodę oraz cynamon lub przyprawę do piernika. Masę przełożyć do formy silikonowej lub keksówki wyłożonej papiere do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Można zrobić też szybką polewę czekoladową. Kilka suszonych daktyli namocz w gorącej wodzie. Wrzuć je do malaksera razem z niewielką ilością wody i dodaj kakao. Dodawaj wodę do uzyskania pożądanej gęstości.

Wartość energetyczna
(bez polewy i orzechów)
Ja podzieliłam na 8 kawałków

Całe ciasto 910 kcal

Jeden kawałek
228 kcal
Białko: 5 g
Węgle: 17,5 g
Tłuszcze: 3,6 g

Sprawdź także

1 Komentarz

  • Reply
    Anonimowy
    22 czerwca 2017 at 15:51

    Przed chwila zrobilam te ciasto I jest mega dobre!!!
    Na pewno na stale u nas zagosci 🙂

Leave a Reply