Bez glutenu Przepisy Słodkie

Brownie z batatów – Paleo, bezglutenowe, bez laktozy

Jestem potwornym łasuchem. Od kiedy jestem na Paleo nie jem już tyle słodkości. Ograniczyłam węglowodany na rzecz tłuszczów, więc odpadły już słodkie śniadanka i owoce w każdym posiłku. To ciasto jest zgodne z zasadami Paleo, więc pozwalam sobie na nie po ciężkim treningu 🙂

Składniki:

2 bataty
3 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki mąki kokosowej
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu (można posłodzić stewią/ksylitolem/daktylami)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel zapachu migdałowego / waniliowego

Przygotowanie:

  • Bataty obierz i zetrzyj na tarce (Bataty można też ugotować i zblendować, ciasto wtedy będzie miało bardziej aksamitną konsystencję)
  • W garnku rozpuść olej kokosowy i miód.
  • Wymieszaj w misce starte lub ugotowane i zblendowane bataty, jajka, rozpuszczony olej i miód.
  • Dodaj kakao, sodę, zapach migdałowy i na końcu mąkę kokosową.
  • Ciasto przelej do keksówki. Ja używam silikonowej formy, do której ciasto nie przywiera.
  • Piecz 30-40 min w temp 180 stopni.
Przepis pochodzi z bloga www.paleosmak.pl

Sprawdź także

6 komentarzy

  • Reply
    Jud
    12 lutego 2016 at 14:54

    Po pierniczkach z batatów jestem pewna, że ciasto równie dobre 🙂

    • Reply
      Owsiana
      15 lutego 2016 at 10:27

      Pierniczki z batatów?! <3
      Muszę spróbować 🙂

  • Reply
    Nina
    14 lutego 2016 at 19:05

    Gdzie można kupić mąkę kokosową?

    • Reply
      Owsiana
      15 lutego 2016 at 10:28

      W kazdym eko sklepie 😉 tylko sprawdzaj cene bo czasami jest piekielnie droga. Jesli chodzi o poznan to ja kupuje w sklepie vita natura.

  • Reply
    zosiabg
    28 lutego 2016 at 13:36

    W tesco, nawet tym małym, na półce ze zdrową żywnością. Okolo 13-14 pln/ poł kilo

  • Reply
    Unknown
    26 lipca 2016 at 16:55

    Ciasto pyszne! Mokre, słodkie- idealne na zaspokojenie chęci na słodycze 🙂 Na pewno zagości na stałe w moim jadlospisie 🙂

Leave a Reply